top of page

Updates

Wounded Healer

Het Jungiaanse archetype van de gewonde genezer, Wounded Healer, benadrukt het vermogen van de therapeut om persoonlijke ervaringen van pijn, trauma of tegenslag te transformeren en te benutten om empathie en inzicht te ontwikkelen. Zo helpen de eigen wonden en kwetsbaarheden (wanneer deze bewust zijn doorleefd) hun begrip en compassie voor de pijn van hun cliënten te verdiepen. 


Ik was me al jong bewust van het risico van mijn lotsbestemming of roeping (het is maar hoe je het bekijkt) om therapeut te worden, echter verzette ik mij tegen dat idee. Ik wilde carrière maken in het bedrijfsleven, reizen en ondernemen en heb dat gedaan. Ik had toen nog het oordeel dat therapeuten vooral hun eigen wonden op hun cliënten projecteerden. Ik geloofde niet dat dat helend kon zijn. Ik had zo'n traditioneel beeld van een therapeut in een grote fauteuil met een kladblok op schoot en een klokje op zo'n keurig maar smakeloos tafeltje. Iemand die intelligentie tot het privilege van het hoofd heeft gemaakt en zijn of haar cliënt slechts wetenschappelijk analyseert. 


Nu kijk ik daar uiteraard genuanceerder naar. Ik heb mijn oordeel zeker meer dan eens bevestigd gezien, echter bleek er ook een ruimer perspectief te zijn. Ik heb ontzettend veel wijze, betrokken, intelligente (hoofd & hart), effectieve en bewuste therapeuten ontmoet, die vanuit hun menszijn een waardevolle (therapeutische) relatie met hun cliënten aangaan. Zij benutten de ervaring met hun eigen wonden en kwetsbaarheid door deze te integreren in hun bestaan. Een bestaan vanuit een rijkere diepte en toegenomen belichaming. Dat is wat hen vanzelfsprekend tot een betere therapeut maakt. 


Ik heb hen tot mijn voorbeelden gemaakt toen ik besloot om toch mijn roeping te volgen. Jaren voordat ik mijn praktijk opende in 2008, besloot ik eerst te onderzoeken welke wonden ik te transformeren had en daarmee aan de slag te gaan. Wat een verrijking en letterlijke en figuurlijke verademing. Daarna stond ik mezelf toe om therapeut te worden en kwam ik al gauw tot de realisatie dat transformeren een proces is dat, gelukkig, nooit af is. Mijn eigen therapie, supervisie en (innerlijke en theoretische) scholing zijn een blijvend en vanzelfsprekend onderdeel van mijn werkweken gebleven en dat maakt me niet alleen een betere therapeut, maar vooral een rijker mens. 


Volgende week neem ik deel aan de Masterclass Wounded Healer bij Bodymind opleidingen met Joan Pos (biodynamisch therapeut) en Henne Arnolt Verschuren (oud directeur Bodymind). Wat ik daar mag ervaren neem ik vanzelfsprekend weer mee in de sessies met jou als cliënt en in mijn schrijven.          


Als laatste nog ter inspiratie deze fijne quote van Rumi die pas echt zijn diepte prijsgeeft wanneer je het zelf lijfelijk ervaart. 


"The wound is the place where the light enters you" - Rumi


Niet voor niets mijn promotie. Lichaamsgerichte therapie; een aanrader!
Comments


bottom of page