top of page

Updates

nieuwjaarsbrief


Van oud naar nieuw - een voortdurende cyclus

De overgang van oud naar nieuw nodigt in mij iets uit om terug te ‘kijken’. Welke inzichten en gebeurtenissen zijn van invloed geweest? Wie heb ik in mijn hart gesloten? Heb ik van iets of iemand afscheid genomen? Welke veranderingen hebben plaatsgevonden? Wat heeft mijn referentiekader verruimd? Hoe heb ik mijn ziel gevoed? Waar liep ik van leeg en wanneer raakte ik uit mijn centrum? Waar vond ik grond en hoe hield ik mij staande? Wie heb ik omhelsd en door wie of wat voelde ik mij omarmd? Waar stroomde de liefde? Hoe ben ik geraakt in mijn volste zijn en in welke dimensie mocht ik de ander raken? Beweging, stilstaan, expansie, contractie; ze deden allemaal mee.


Levendig

Wat ik fijn vind van deze manier van ‘terugkijken’, is dat het me voedt, ik krijg er energie van. Niet door het oude opnieuw te beleven, niet door het te analyseren. Wel door te luisteren naar wat mijn lijf me aanreikt, in stilte met aandacht bij wat daar vanbinnen is.

Het is keer op keer verrassend wat er dan komt, ik doe het niet, mijn lichaam beweegt als organisme, als een in- en uitademende cel. Ook alles wat minder fijn was, krijgt zo de kans om ontmoet te worden, te verzachten en ‘mijn systeem’ te verlaten of in een veranderde vorm mee te gaan in het nieuwe jaar. 

Het is anders dan kijken naar of ik al mijn doelen heb gehaald, of ik mijn lijstjes af heb gekregen en of het een goed of slecht jaar was in persoonlijke-, -relationele of financiële zin. Het in stilte, lijfelijk, naar binnen gaan, maakt dat ik me rijker voel, voller, levendiger en dankbaar.

Ik geniet ervan om zo vanzelfsprekend het leven door me heen te laten pulseren. Heel tevreden om zo van het oude naar het nieuwe te gaan.


Transformatie

In de laatste nieuwsbrief deelde ik over hoe een essentiële verandering in mijn eigen perspectief me ertoe bracht om vanuit mijn eigen naam te werken en dat The Respect Company in de toenmalige vorm tot het verleden behoorde. Mijn nieuwe website www.michellevanderzee.nl ging afgelopen zomer online en de nieuwe huisstijl heb ik stap voor stap doorgevoerd.

Mijn praktijkruimte heeft ook een transformatie ondergaan. Geen grote verbouwing en toch fundamenteel anders. De muren zijn opgefrist en de raamstickers zijn vervangen met mijn nieuwe logo. Het grootste verschil is voelbaar in de sfeer. De aandacht, het prachtige helingswerk dat heeft mogen plaatsvinden, de bijdragen van zoveel fijne mensen, de vele meditaties en liefdevolle intenties.

Met elkaar hebben we een energie in de ruimte neergezet die zo dragend, ondersteunend en krachtig zacht is; wauw!


Creatie

Die gezamenlijk gecreëerde sfeer wordt ondersteund door de heldere kunstwerken van Carlijn Potma die de ruimte stil en levendig tegelijk maken. Haar kunst spiegelt voor mij een bijzonder soort verfijning, een subtiele wijze van de wereld inkijken met oog voor de schoonheid van de natuur in al haar dimensies.


Het raakt me diep; de kracht van eenvoud, de diepgang, de polariteiten en de heelheid. Ik geniet ervan om haar creaties in te zetten in mijn werk, wanneer ik met symboliek, archetypen of beelden uit de natuur werk. Beelden kunnen zo ondersteunend zijn!

Waar de creativiteit van Carlijn en mij samenvalt, als een co-creatie, weet ik opnieuw hoe belangrijk het is om ons met onszelf en elkaar te verbinden. “We are all one” met behoud van eigenheid.


Ik verwelkom je graag om haar werk te bekijken, het vanuit jouw eigen perspectief te zien en te ervaren wat in jou tot beweging wil komen. Het betreft drie kunstwerken die zij ‘Ooggetuige’, ‘Medicine’ en ‘Diptychs’ noemt. Lees hier haar doorleefde woorden en bekijk de foto's van haar werk.


Inspiratie

Afgelopen jaar was een inspirerend jaar! De verdiepings- en bijscholingstrainingen die ik gevolgd heb, ontstonden daaruit en droegen eraan bij. 


  • Intensive in Healing bij School of Life, school voor levenstherapie 

  • Bio-Release bij het Nederlands Instituut voor Biodynamische Psychologie 

  • Workshop Trauma en Spiritualiteit met P. Levine en M. Bentzen bij Bodymind Opleidingen

  • Medische- en Psychosociale basiskennis bij Con Amore 

  • Pulsatie training bij het Nederlands Instituut voor Biodynamische Psychologie


De individuele sessies in de vorm van leertherapie, supervisie, persoonlijke (lichaamsgerichte) therapie, yoga, relatietherapie, readings en healings bij Bea Verzaal, Nicky Smout, Harry Visser, Shirely Woods, Juno Burger, Wim Alexander, Anna ter Laak, Hermelijn van der Meijden, Joanne van Wijgerden, Jayne Jubb en Eric Dowsett wil ik hierbij ook graag noemen.

Met ieder van hen heb ik een ander soort relatie ontwikkeld, sommigen ken ik al jaren, sommige relaties zijn heel intiem en andere heb ik slechts enkele keren ontmoet. Wat voor mij blijft resoneren is hoe bij allen (incl. bij mezelf) alles er mocht zijn; de belichaming van liefde, de innerlijke kracht en hoe dit zich verspreid als kringen in water bij het gooien van een steen. 


Zo vol van leven, dat heb ik ook als veel ervaren. Alsof ik de hele zee in een emmertje met mij mee wilde dragen. Het was intens om die grootsheid te laten binnenstromen, soms leek het meer op overstromen. Zo aan het einde van het jaar ontdekte ik (opnieuw) hoe belangrijk het voor me is om meer te vertragen, stiller te worden en minder te doen. Dan komt alles als vanzelf meer tot zijn recht en bovendien krijgt het de tijd om dieper in mijn systeem te integreren. Op die manier beklijft het makkelijker, belichaam ik die volheid meer en weet ik het ook op natuurlijke wijze uit te dragen. 


Graag zou ik inhoudelijk veel meer willen delen over wat ik nu precies gedaan heb. Wat het me gebracht heeft. Hoe het mijn mens-zijn verrijkt. Hoe ik het toepas in mijn leven, levende werk en hoe dat invloed heeft op de mensen om mij heen.

Voor nu kies ik voor stille kracht en tijd voor verdere belichaming. Als de zin om te schrijven spontaan komt, zal ik bepaalde aspecten verwerken in blogs. Ik zie ook workshops en trainingen voor me, om te geven…… daar waar ruimte is en de timing klopt.  


Intentie

In dit nieuwe jaar ben ik gestart met de vierjarige opleiding Biodynamische Psychologie, om de materie waar ik mee werk te verdiepen en verfijnen. Ook om nieuwe dingen te leren, zoals werken met psychoperistaltiek en een stethoscoop bijvoorbeeld.

Voor de zomer rond ik de Medische- en Psychosociale basiskennis af om zo integraal opgeleid te zijn en goed te kunnen samenwerken met ‘zorgverleners’, zoals huisartsen, psychiaters en andere artsen.

In september start ik met de driejarige Vijnana yoga opleiding. Sinds vijf jaar ben ik een trouwe yoga leerling van Shirley Woods. Ik heb eerder twee meerjarige yoga opleidingen gevolgd en sinds ik Shirley ontmoette veranderde mijn perspectief op yoga compleet. Vijnana yoga (Orit Sen Gupta: Practicing, feeling, understanding – from inside) is ‘gewoon’ yoga, echter ervaar ik een essentiële verfijning die me dieper bij mezelf brengt en mijn ‘bewegingen/leven’ meer organisch.


Ik geniet ervan om hier energie aan te geven. Het voedt mij en ik ben van mening dat het dan als vanzelf ook invloed heeft op de mensen die ik ontmoet en op de omgeving waarin ik leef. Op deze manier hoop ik dat het voor jou ook iets toevoegt. 


Deze nieuwsbrief sluit ik af met mijn intentie voor 2019. Mijn intentie is om zelf meer en meer te vertragen en te ontspannen, waardoor alles ruimte krijgt om zichtbaar te zijn.

Ik ontving van een lieve vriend een passende tekst: Gelukkig nieuwjaar, lieve Michelle. Dat in de komende 365 dagen je innerlijk licht steeds meer helderder mag schijnen.

Dit wens ik jou ook toe!


You are not a drop in the ocean, you are the entire ocean in a drop. - Rumi

Comments


bottom of page