top of page

Updates

Menszijn

Kijk nou wat ik terugvind, een tekst geschreven na het behalen van mijn diploma tot Biodynamisch (Psycho-)therapeut. Het laat zien hoe ik in mijn menszijn in beweging gebracht ben om van daaruit dieper te leren verbinden met mezelf en de ander. Met jou als mens/ client bijvoorbeeld. Het was een dierbaar moment voor me, de dag van de diploma uitreiking. Ik ontving, na 6 intense en verdiepende jaren, mijn diploma van het Nederlands Instituut voor Biodynamische Psychologie. Biodynamisch (Psycho-) therapeut; een titel die ik draag in volle dankbaarheid.

 

Dit was niet slechts een theoretische opleiding, hoewel de opgedane wetenschappelijke en theoretische kennis in het licht gezien kan worden van de huidige nieuwste inzichten en onderzoeksresultaten in het veld van (ontwikkelings-) psychologie, neurofysiologie en biologie.

 

Voorafgaand aan deze opleiding, ben ik, als zelfstandig gevestigd therapeut, een tweejarig biodynamisch psychotherapietraject aangegaan. Ik heb twee keer de bio-release cursus gevolgd en deelgenomen aan de pulsatietraining die in retraite vorm gegeven werd. Dit was een boeiende vuurdoop voor wat komen ging.

 

De vier jaar in de opleiding die daarop volgden zijn met geen woorden te beschrijven. Het is een zeer dynamische tijd geweest. Een periode waar ik van ‘weten’ steeds dieper af mocht dalen naar ‘niet weten’. Waar mijn ervaren gevoel van veilig zijn flink op de proef is gesteld en mijn eigen grond en draagkracht is toegenomen. Ik heb ondervonden hoe ik vanuit andere plekken in mezelf en in mijn lichaam een totaal andere oriëntatie en kijk op het leven kan krijgen. Ik heb alle vormen van verlating en verbinding mogen ervaren. Gestoeid met hechtingsdynamieken en vele andere dynamieken, zowel innerlijk als in relatie met mijn medestudenten en de groep als geheel. Familie opstellingen op en top!


Ik heb me gevuld en gevoed gevoeld en ervaren hoe je fysiek je eigen leegte kunt ontmoeten. Ik heb het gedurfd de ander diep te vertrouwen. Ik ben me bewust geworden, als sterke, zelfstandige, zogenaamd onafhankelijke, vrouw van de illusie van onafhankelijkheid. We hebben de verbinding met elkaar zo hard nodig! Ik ben gezien in mijn diepste kwetsbaarheid, naakter dan naakt. En intens ontmoet in mijn diepste intimiteit en essentie. Mijn autonomie en draagkracht is ongekend toegenomen. Ik weet wat het is om op die eenzame plek met mezelf te komen waar ik werkelijk gesepareerd ben van de ander, waar ik op eigen benen sta, in mijn unieke zijn. En dat ik daarin slechts deels ontmoet kan worden, omdat dit zo eigen is aan menszijn op aarde.


Laat ik daarbij niet vergeten te noemen dat ik daarmee ook mijn grote beweeglijkheid en vitaliteit meer en meer belichaam en dat dat samen ging met het vieren van mijn vrijheid en spontaniteit. Ik ben letterlijk en figuurlijk opnieuw geboren en welkom ontvangen! Als een soort vroedvrouw heb ik ook (helend) aanwezig mogen zijn bij de geboortes van mijn lieve medestudenten en collega’s. Ook zijn we herhaaldelijk gestorven aan een pijnlijke ego-dood en hebben we allen de donkere nacht van de ziel doorstaan. Diep zijn we door alle vormen en lagen van rouw gegaan. Hierin leerden we steeds meer om elkaar te vinden, om uit te reiken, om te mogen leunen en we leerden hoe werkelijk de ander te steunen.


Mijn lichaam neem ik niet meer voor vanzelfsprekend en tegelijkertijd is alles wat daarin voorbij stroomt enorm vanzelfsprekend! Mijn lichaam is werkelijk mijn tempel, mijn kanaal, mijn instrument. Ik ken het van binnen en van buiten, van botten, spieren, huid tot in alle lagen van mijn zenuwstelsel. Van boven naar beneden, van beneden naar boven en van binnenuit. Tot diep in mijn kern, tot diep in mijn cellen. Ik voel het wanneer mijn cellen teveel op spanning staan, wanneer de vloeistof en levendigheid eruit loopt en wanneer ze pulseren vol levendigheid en ik mij de gelukkigste mens op aarde voel.


Ik ben mijn opleiders, leertherapeuten, supervisors, scriptiebegeleider en medestudenten die ik inmiddels mijn fantastische en zeer geliefde collega’s mag noemen, zeer dankbaar. Deze levendige reis door mijn volste menszijn had ik nooit zonder hen kunnen ervaren. Ik ben zo ontzettend dankbaar dat ik ontmoet ben tot in alle uitersten van mijn zijn. Het was een groot avontuur, een grote investering ook, ontregelend en regulerend. En nog zo ontzettend veel meer. Ik voel me innerlijk rijk en dit straalt af op mijn omgeving. Mijn leven kent meer diepgang en eenvoud, ik beweeg me vanuit een moeiteloze zachte kracht.

 

Vanzelfsprekend is de titel van Biodynamisch (Psycho-) therapeut iets waar ik trots op ben, ik ervaar verdieping in mijn professionele groei en neem meer en meer mijn volste menszijn mee in mijn werk met cliënten. Dat maakt mijn werk zoveel meer waarachtig. En naast al deze ervaringen, verdieping en integratie, ben ik ook weer een beginner.


Biodynamische psychotherapie is een onderzoekende therapie en kent geen begin en eind, net zoals het leven een groot en kleurrijk avontuur is. Het is ook een weg die je met je hart verbindt, een pad van wijsheid en waarin je in contact komt met de magie van het leven.


Comments


bottom of page