Emotionele Aanwezigheid: Jezelf voelen, zonder jezelf kwijt te raken
- Michelle van der Zee
- 2 dagen geleden
- 2 minuten om te lezen
Wat doe jij als je iets moeilijks voelt? Sluit je af? Ga je in je hoofd? Wil je oplossen of verdwijnen?
Emotionele aanwezigheid is het vermogen om met openheid en mildheid aanwezig te blijven bij wat je voelt — zonder te verdrinken in je emoties, en zonder jezelf af te snijden.
Het is een vaardigheid die niet vanzelf ontstaat. Vooral bij vroegkinderlijk trauma leerden we vaak juist niet voelen: emoties waren te veel, te ongewenst of te onveilig.
Wat gebeurt er bij emotioneel trauma?
• Je voelde je alleen in je emoties.
• Je moest jezelf reguleren zonder hulp.
• Je leerde: “ik ben te gevoelig”, “ik overdrijf”, of “ik mag dit niet voelen”.
Het gevolg: je raakt jezelf kwijt zodra er iets gevoeld wil worden. Of je blijft hangen in emoties zonder draagvlak. In beide gevallen ontbreekt de innerlijke ‘holding’.
Emotionele aanwezigheid is iets wat groeit
In lichaamsgerichte therapie onderzoeken we niet zozeer wat je voelt, maar hoe je erbij aanwezig kunt zijn. Via adem, gronding, beweging of stilte.
In biodynamische therapie begeleiden we het lichaam om spanning te reguleren zodat er ruimte komt voor gevoel — zonder overweldiging.
NARM ondersteunt je in het herkennen van oude strategieën (pleasen, verdoezelen, bevriezen) én in het ontwikkelen van een innerlijke houding van nieuwsgierigheid, compassie en keuzevrijheid.
Emotionele aanwezigheid betekent:
• Jezelf niet overspoelen, maar ook niet verdoven.
• Emoties mogen voelen zonder dat ze je definiëren.
• In contact blijven met jezelf, ook in contact met de ander.
• Voelen zonder oordeel: boos, verdrietig, blij, verward — alles hoort erbij.
In mijn praktijk bied ik sessies aan waarin we stap voor stap werken aan gronding, regulatie en het herstellen van emotionele aanwezigheid. Niet door te forceren, maar door af te stemmen op jouw ritme en draagkracht. Je bent welkom, precies zoals je bent — ook in je chaos, je kracht, je gevoeligheid of je stilte.

Comments