top of page

Updates

Jezelf op nummer 1 zetten; is dat nou zinvol of gewoon grote onzin?

Bijgewerkt op: 9 nov. 2020


Goed voor jezelf zorgen, op tijd je grenzen aangeven en zelfcompassie beoefenen daar is natuurlijk niets mis mee. Ook is het beslist zinvol om wanneer je met je energie voornamelijk gericht bent op van alles buiten jezelf, je wat meer op jezelf te richten. Aan de andere kant, kan ik mij herinneren dat tijdens een yogaopleiding die ik lang geleden volgde de focus lag op dienstbaar zijn voor anderen. Jezelf aanmelden als karma yogi, waarbij je vrijwillig klusjes doet voor de yogaschool, had meer aanzien dan jezelf op nummer 1 zetten. Ook meedoen aan de groepsnorm en dezelfde activistische uitspraken doen, kreeg meer waardering dan je eigen weg gaan.

Als ik om me heen kijk naar de mensen die zeggen dat ze zich gedienstig opstellen, zijn ze 9 van de 10 keer helemaal niet dienstbaar. Niet aan de ander en niet aan zichzelf. Ik kan er eerlijkheidshalve over mee praten. Regelmatig betrap ik mezelf erop dat ik aan het einde van de dag bekaf ben, omdat ik zoveel voor anderen dacht te hebben gedaan. Was dat echt voor die ander of was ik gewoon bezig om aardig gevonden te willen worden of om controle over de situatie te willen hebben? En ja, ik ren me soms ook rot om mezelf op nummer 1 te zetten. Ik kook gezonde maaltijden en doe moeite om in stilte en met aandacht mijn eten te proeven, terwijl mijn dochter van tafel rent en met haar step rondjes om de tafel rijdt. Ik loop hard om me fit te voelen en geef meer gehoor aan mijn wilskracht dan aan mijn vermoeidheid, volg 3 opleidingen tegelijk om ruimte aan mijn (zogenaamde) verlangens te geven, doe yoga en meditatie om in balans te blijven, doe pilates om in vorm te blijven, ga soms op tijd naar bed omdat dat goed voor mij is, breng zoveel mogelijk tijd door met mijn dochter en probeer mijn gedachtestroom richting ‘to do’s’ te bedwingen om die lieve aandachtige moeder te zijn, drink theetjes met vriendinnen en zie er tip top uit, want tja, ik zet mezelf op nummer 1. Niet dus!

Nummer 1 representeert een enkele entiteit in de eenheid. Dat is volgens mij waar nummer 1 over gaat. We hoeven niet te kiezen tussen dienstbaar zijn voor de ander of onszelf op nummer 1 zetten. In plaats van deze beperkende of-of overtuiging die verdeeldheid brengt is er ruimte voor de overvloed die je binnen deze eenheid ervaart. Het gaat om de vanzelfsprekende vereniging van die twee uiterste. Dat geeft een heel ander perspectief op mijn bestaan, hier ben je niet meer bezig met jezelf op nummer 1 zetten of dienstbaar zijn. Er ontstaat een vanzelfsprekendheid waar alles samenvalt. Kiezen maakt plaats voor omarmen. Rennen en van alles bevechten maakt plaats voor simpelweg ontvangen van wat als vanzelf ontstaat. Op die plek ben je je eigen schepper. Je bent verbonden met je innerlijke stroom en laat als vanzelf je creativiteit, moed, ondernemerschap en enthousiasme zien. Je hebt een unieke benadering en stijl en bezit een aantrekkelijke levendigheid. Dienstbaarheid komt van binnenuit als iets waar je niets voor hoeft te 'doen'. Hier hoef je ook niet jezelf op nummer 1 te zetten, hier ben je nummer 1. Niet in de zin dat je beter bent dan de ander of minder uiteraard. Je ontdekt dat als je een stap opzij zet en je jezelf uit de weg gaat, de eenvoud zich als vanzelf aan je laat zien.

Ik kook nog steeds gezond, loop hard, doe yoga en pilates. Het fundament van mijn bestaan waaruit mijn beweging voortkomt, is echter van een heel andere orde. En ja, vanavond ga ik weer laat naar bed, so what:-)!

In de tussentijd heeft het rennen, bevechten, nummer 1 zijn en dienstbaar zijn natuurlijk allemaal een functie. Misschien is het innerlijk gewaarworden van dat wel het meest dienstbare wat je voor jezelf en de ander kunt ‘doen’. Daarover schrijf ik een andere keer vast nog meer...

Comentarios


bottom of page