top of page

Updates

Stille wateren hebben diepe gronden

Bijgewerkt op: 25 sep. 2020

Stille wateren hebben diepe gronden. Het wordt vaak wat lacherig gezegd, flirterig kan ook of als verlegen en oninteressant aan de kant gezet. Er is over het algemeen meer energie voor dat wat luider en meer aan de oppervlakte aanwezig is. Dat trekt meer aandacht. Hoe zou het zijn om eens meer oog te hebben voor het stille?


Wat neem je waar als je contact maakt met het stille water? Kun je verdragen dat het, wanneer je goed gaat kijken, op het eerste oog misschien eerst meer op troebel water lijkt? Dat je nog niet scherp ziet. Dat de waarheid die je kent er niet lijkt te zijn om je aan vast te grijpen? Heb je de moeite ooit genomen om die diepte te doorgronden? Om die diepte, dat wat onder dat water is, waar te nemen voor wat het is? Met de nieuwsgierige ogen van een kind? Je verheugend op wat zich daar in volle schoonheid aan je ontvouwt?


Wat je daar weerspiegeld ziet, gaat over jou (en mij). Jouw rijkdom, jouw volheid. Mijn rijkdom, mijn volheid. Al die delen van jezelf waarin je niet eerder optimaal gespiegeld bent. Delen van jezelf die je als onwaar hebt weggezet. Delen van jou die zo puur en kwetsbaar zijn, waardoor je ze hebt willen beschermen.


Dankzij de kracht van stilte en door alsnog liefdevol ontmoet te worden, komen die diepe stukken in beweging en kun je meer heelheid gaan ervaren. Niet dat je daarvoor niet heel was, dat ben je natuurlijk altijd al!


Hierdoor verliezen stille wateren vanzelfsprekend hun diepe gronden niet. Wel komt er de vrijheid om stil water te laten kabbelen, te laten stromen en soms zelfs enthousiast een golf over het water te laten rollen om vervolgens weer prachtig stil water te zijn. Het is vergelijkbaar met in- en uitademen, iets wat vanzelf gaat. Zo reguleren we onszelf. Het maakt samen dat we leven; eb kan niet zonder vloed. Dus ook stil water beweegt, zoals een woeste zee soms kalm is.


Heb jij ooit diep in jouw water gekeken? Nieuwsgierig naar hoeveel gelaagdheid, diepgang en rijkdom er ook in jou aanwezig is? Weet je dit al van jezelf en herken je jouw verlangen om meer van jouw diepgang in het licht te zetten en hierin vrijer te leven? Of blijf je de stille wateren om je heen bekijken als die andere soort, omdat jij nu eenmaal niet zo bent? De keuze is aan jou natuurlijk:-).


When you're in the STILL point, everything around you reoganizes to match this still point. Healing happens. Nishant Matthews


Comments


bottom of page